Blog

Zonnepark Schieveen – een rekenexercitie

Zonnepark Schieveen – een rekenexercitie

Let op: dit bericht bevat veel cijfers!

Ik hou van rekensommetjes maken kom ik steeds vaker achter. Of proberen abstracte rekensommetjes te projecteren op mijn achtertuin is misschien beter geformuleerd. Vandaag las ik een artikel over een grote studie van Stanford Universit waarin gesteld werd dat we in Nederland 6,4% van ons grondoppervlakte zouden moeten bedekken met zonnepanelen om in onze energiebehoefte te voorzien (https://www.fluxenergie.nl/roadmap-naar-100-wind-water-zon-in-2050/). Wat nu eens als we dat voor Rotterdam doen bedacht ik. Lang leve Google om dan de benodige informatie boven tafel te halen.

Rotterdam heeft een oppervlakte van 319,4 vierkante kilometer. 6,4 % daarvan is 20,44 kilometer. Daar kan ik me niks bij voorstellen, dus ging ik het vergelijken met het gebied waar ik in woon, Delfshaven. Dit is 5,80 vierkante kilometer. We hebben het dus over bijna vier keer het hele gebied waar in woon. Oeps, dat is best veel. Vooral als je je bedenkt dat er op grond nauwelijks meer vrije ruimte is. Maar gelukkig zijn er mensen bezig met allerlei (collectieve) dakconstructies, dus daar is flink wat te winnen.

Maar daarmee gaan we er dus waarschijnlijk niet komen. Nog een hulpmiddel van Google inzetten dan maar, Google maps. Rotterdam in tikken. Met een mooie rode lijn omgeven verschijnen de grenzen van de stad. Tja, waar is er nog vrije ruimte. Al speurend wordt mijn oog getrokken door een leegte links boven. Ken het gebied wel, als je de stad langs de Schie uitrijdt kom je vanzelf in een fijn natuurgebied tegen. Niet iets waar ik gelijk in in zou willen grijpen, maar ik zoom toch in. ‘Bedrijventerrein Schieveen’ verschijnt er in beeld. Kan me niet herinneren dat gezien te hebben en op het kaartje lijkt het ook leeg, satellietbeelden bevestigen dat beeld. Och wat is het toch fijn om van achter je bureau een blik elders te kunnen werpen.

Ik klik het bedrijventerrein aan en weer licht het rood omrand op. Tja, hoe groot zou het zou? Rechtermuisknop laat altijd meer opties zien en tot mijn stomme verbazing blijk je afstanden te kunnen meten. Dat is handig bij een vierkant. Het geprojecteerde bedrijventerrein meet 1 kilometer bij 1,6 kilometer. Dat is handig rekenen, 1,6 vierkante kilometer dus. Het is geen 20,44, maar toch een flinke lap onbebouwde grond.

Maar waarom heet het dan bedrijventerrein? En waarom staat er niks. Het blijkt inzet van een lange strijd die zich afspeelt rond de aanleg van de A13/A16 (http://www.vlinderstrik.net/HTML/Schieveen_A13_16.htm). Snelwegen kan ik nooit nummers of wat dan ook van onthouden, dus geen idee of die verbreding er inmiddels is. Maar de Raad van State heeft de gemeente in 2008 teruggeloten daarna is het nooit meer ontwikkeld. Zo lijkt het in ieder geval, maar dat zal vast niet de exacte status van het kavel aangeven.

Toch maar eens kijken of ik kan bepalen hoeveel zonnepanelen we het hier over zouden kunnen hebben. Daarvoor ga ik op zoek naar andere zonneparken die gerealiseerd worden in Rotterdam en ik stuit op het project voor de aanleg van een zonnepark langs rijksweg A15 bij Rotterdam-Charlois en Rhoon. In een artikel van het AD van vorige week (https://www.ad.nl/rotterdam/albrandswaard-krijgt-een-enorm-zonnepark~a5df957b/) worden cijfers genoemd die ik zoek: Op een gebied van 35.000 vierkante meter kunnen ongeveeer 16.000 panelen worden geplaatst. Dit is in totaal goed voor 4,5 miljoen kWh aan opgewekte stroom, wat dan weer genoeg is voor zo’n 1.300 huishoudens. Duizelen de cijfers u al? Er volgen er zo nog meer, maar eerst even een klein zijstapje.

Want 1.300 huishoudens klinkt mij niet als veel in de oren. In Rotterdam hebben we 313.295 huishoudens, dus we spreken hier nog niet over een half procent van alle huishoudens. Maar wacht even, hoeveel verbruiken ze dan. Er wordt gerekend met een gemiddeld verbruik van 3.400 kwH per huishouden. Ik schrik daar van, want wij verbruiken, met zijn 3-en per jaar maar 1.500 kWh. En ja we letten wel op qua verbruik, maar laten er niets voor. Dus we kunnen het effect van onze zonneparken flink verhogen door het verbruik flink te laten dalen. Daar valt dus nog een wereld te winnen.

Laten we met de cijfers uit de Albrandswaard eens een zonnepark projecteren op bedrijventerrein Schieveen. Dan hebben we het, uitgaande van 1,5 vierkante kilometer (er valt vast een beetje af) over 685714 panelen, die tezamen goed zijn voor 193 miljoen kWh, wat voldoende is voor 55714 huishoudens. Kijk dat schiet nog eens op!

Nu hoor ik u denken, wat moet dat kosten. In het artikel over het project in de Albrandswaard worden geen bedragen genoemd, maar in een artikel over een zonnepark op een koelhuis in de Waalhaven wel (https://www.portofrotterdam.com/nl/nieuws-en-persberichten/waalhaven-heeft-grootste-zonnepark-van-rotterdam) . Voor de aanleg van 3.100 panelen investeren twee partijen gezamenlijk 1,65 miljoen. Als we dat doorrekenen voor zonnepark Schieveen, dan praten we over een investering van 365 miljoen. Een flinke smak geld. Maar zo lezen we elke keer bij kleine en grote zonneprojecten, de terugverdientijd van deze investeringen is 10 jaar. En zo bezien is het natuurlijk doodzonde als we het niet doen.

Tja, daar zit ik dan met mijn mooie cijfers. Allerlei aannames zullen niet kloppen en het zal allemaal best complexer zijn dan ik hier voorreken. Maar toch? We kunnen dus op een niet-gerealiseerd bedrijventerrein een zonnepark plaatsen wat in een keer bijna 18% van alle Rotterdamse huishoudens van stroom kan voorzien. De grond, vermoed ik, zal wel van de gemeente Rotterdam zijn. Is een bedrijventerrein nu echt waar we op zitten te wachten? Of is dit een betere oplossing? Voordeel is dat dan het behalen van onze stedelijke klimaatdoelstellingen ineens een stuk dichterbij. Nou de vraag is simpel, wie pakt hem op?