Blog

Spouwfonds010

Spouwfonds010

Gisteren lanceerde ik met Diederick Levi, Flip van de Hoorn en Arie Lengkeek een nieuw plan om Rotterdam duurzaam te maken. Visuals van Cyanne van den Houten.

Hieronder de pitch die ik toen uitsprak. Nu gaan we bouwen!

‘Beste Arie, ik ben boos, maar niet op jou’. Zo begon zo’n 7 weken geleden de uitwerking van een brainwave op een vrijdagmorgen naar wat ik jullie nu ga vertellen. Namelijk hoe wij zonder noemenswaardige kosten Rotterdam een stuk duurzamer kunnen maken. Hoeveel duurzamer: we hebben een plan bedacht om 42 Mton CO 2 besparen. Hoeveel dat is zal ik jullie over 5 minuten vertellen, maar eerst even hoe we denken dat te bereiken. Namelijk door het collectief isoleren van onze spouwmuren.

Want in het hele praten over duurzaamheid gaat het nog te veel om andere energiebronnen, terwijl de meest duurzame actie simpelweg het minder gebruiken van energie is. Wat is het slimste om op dat gebied te doen? Een korte zoektocht bracht me bij spouwmuur-isolatie. Alle huizen gebouwd tussen 1920 en 1976 hebben zo’n spouwmuur en ongeveer de helft daarvan is al geïsoleerd. Maar dat betekent dat de andere helft nog niet gedaan is. In rotterdam hebben we het dan over 75.000 huizen.  

Isoleren daarvan levert 10/15% besparing op de gasrekening op en verdient zichzelf zo in 4 jaar terug. Economisch en milieutechnisch dus op individuele schaal hartstikke rendabel.

Als we het allemaal zelf doen kost het in totaal € 75.000.000. Maar wacht even, je zei toch dat je een plan had wat nagenoeg geen kosten met zich mee bracht. Dat klopt, maar daarvoor moeten we het slimmer organiseren en niet allemaal zelf gaan doen, maar via een maatschappelijk beheerd revolverend spouwmuurfonds. Uit dit fonds wordt de investering voor het isoleren van elke spouwmuur gefinancierd. In de eerste vier jaar betaalt vervolgens de spouw-gebruiker de investering terug op basis van de  besparing op de gasrekening (pay as you save, noemen ze dit mooi in het Engels); alle winst daarna is voor de gebruiker. Daarmee betaalt de investering zich dus gewoonweg terug.

En omdat je niet alle huizen op 1 dag kan doen, heb je geen 75 mln nodig, zo hebben we uitgerekend. Wanneer we jaarlijks 10000 woningen doen, hebben we het over maximaal 22 mln. Dat klinkt nog steeds als veel geld, maar omdat uiteindelijk iedereen de investering terug betaalt hebben we op 1 januari 2029 gewoonweg weer 22 mln te wachten om in het volgende project te investeren.

Wacht, stop, als klopt wat jullie hier vertellen, waarom wordt dit dan nog niet massaal gedaan. Tja dat snappen wij dus ook niet hoe langer we er over nadenken. En dus zetten we de komende tijd alles op alles om dit fonds operationeel te krijgen.

Nog even om het helemaal helder te krijgen waar we het over hebben. Individueel hebben we het over het equivalent van het afsluiten van een spaarrekening met 11% rente en een besparing van 8,23% op de CO2 uitstoot van een huishouden.

Tezamen is dat dus 42 MTON. Ik had beloofd dit tastbaar voor jullie te maken, dus we hebben zitten rekenen. 42 Mton is gelijk aan:

  • 24 het Kralingse Bos planten (inclusief het water)
  • 1 miljoen keer op en neer met de auto van hier naar de Antwerpse Schouwburg
  • Of dat is hetzelfde als met alle 629606 inwoners van Rotterdam Airport naar Straatsburg vliegen en daar pleiten dat ze nu verdomme eens wat gaan doen voor het klimaat (en dan houden we nog wat kilo’s CO2 aan reductie over ook).

Zoals gezegd, wij gaan hiermee door, want we vinden dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren. Maar dit kunnen en willen we niet alleen doen. De afgelopen 6 weken hebben wij elke maandag tussen 14.00 en 15.00 de volgende stappen gezet. Dat waren elke keer hele korte, vruchtbare gesprekken die ons vandaag hier gebracht hebben. Als je nu denkt, dit is te gek, hier wil ik ook aan meebouwen, maandag 8 november zitten we aan die tafel daar en jullie zijn allemaal van harte uitgenodigd.