Blog

Buitengast no. 1: Chiara Camponeshi

Buitengast no. 1: Chiara Camponeshi

De Buitenplaats ontvangt haar eerste Buitengast: Chiara Camponeshi. Chiara is onderzoekster en wil met haar platform Enabling City toegang verschaffen tot inspiratie en collectieve verbeeldingskracht: “We strive to creatively respond to today’s most pressing issues by harnessing community imagination as a tool of social transformation. Our work sparks new ways of thinking about participation, encouraging experts and enthusiasts alike to generate engaging insights that lead to positive change.”

Daarmee sluiten haar ambities goed aan bij die van Buitenplaats Brienenoord, een plek waar we ruimte en plaats willen bieden om de gedroomde toekomst uit te denken en vorm te geven. We zijn dan ook blij en vereerd dat deze veelgevraagde internationale spreekster voor 1 dag naar Nederland komt om haar inzichten en inspiratie met ons te delen.

Haar ideeen passen ook goed in de huidige Nederlandse context, waar van steden en haar bewoners steeds meer verwacht wordt. Van burgers dat zij in de participatie-samenleving meer zelf en met elkaar oplossen; van steden dat ze veerkracht vertonen, dat ze steeds opkrabbelen en zich opnieuw uitvinden. Waar het verhaal rond de participatiesamenleving al snel met de nodige scepsis is omgeven, is het verhaal van veerkrachtige steden al snel een verhaal waarin technische oplossingen de boventoon voeren. Dat dit allebei niet hoeft, laat Chiara Camponeshi zien met haar onderzoek naar “Creative Community Resilience: Shareable Strategies for an ‘Enabling’  Society” zien.
Nieuwsgierig naar haar ideeën? Maar ook hoe we in Rotterdam en daarbuiten de kiemen van deze beweging al zien en verder kunnen ontwikkelen? Kom dan naar het Eiland van Brienenoord voor deze inspirerende avond met een lezing en een goed voor- en nagesprek.

 

De avond wordt voorafgegaan door een gezamenlijke soepmaaltijd, zodat iedereen gelijk uit het werk door kan komen.

 

Over Chiara Camponishi: onder de naam ‘Enabling City’ onderzoekt ze in steden wereldwijd hoe door middel van actief burgerschap, participatief bestuur en design betere, meer inclusieve en veerkrachtige steden tot stand komen.  Zie ook: www.enablingcity.com

 

Over Buitenplaats Brienenoord: Buitenplaats Brienenoord is een nieuwe maak-,  denk en werkplek voor en over de stad.  Gelegen op een eiland in Rotterdam biedt de Buitenplaats ruimte aan de verbeelding over de gedroomde toekomst van de stad en probeert deze een stap dichterbij te brengen.

 

Praktisch:

Locatie : Buitenplaats Brienenoord,  Van Brienenoord 5, 3077 AE, Rotterdam

Tijd: Soepmaaltijd van 18.00 tot 19.30; lezing en gesprek 19.30 tot 22.00

Voertaal: Engels en Nederlands

Kosten: € 17,50 voor professionals, € 10 voor studenten

Aanmelden: maurice@spechtindestad.nl

 

Let op: er is maximaal plaats voor 45 personen, dus meld je snel aan!